PSYCHIATRISCHE INSTELLING SINT BAVO EN ZORG- EN KINDERBOERDERIJ DE DIERENHOEVE IN NOORDWIJKERHOUT!

Sint Bavo (Noordwijkerhout)

Sint Bavo was een rooms-katholieke psychiatrische instelling in Noordwijkerhout, die is gesticht door de congregatie van de Broeders van Liefde. Het complex is ontworpen door P.J. Bekkers en zijn zoon Jos Bekkers. Het hoofdgebouw en het op en naast het terrein gelegen rectorshuis, de dokterswoning en een dubbel woonhuis hebben de status van rijksmonument.
De inrichting was opgezet volgens het paviljoen-systeem: een symmetrische opzet van acht paviljoens en enkele dienstgebouwen, gegroepeerd rond het klooster en de kapel. Aan de achterkant van het hoofdgebouw bevindt zich een kruisvormige kapel. Aan de voorkant boven het portiek bevindt zich een beeld van de heilige Bavo. Recht boven in het beeld is een gevelsteen met tegeltableau, waarop het wapen van de Broeders van Liefde is afgebeeld. Hieronder bevindt zich op een ander tegeltableau hun adagium Deus Caritas Est (Nederlands: God is Liefde).
Nadat op 18 juni 1913 de grond was aangekocht ging de bouw van start. De geplande oplevering van december 1914 werd niet gehaald, maar de nieuwe kapel werd in 1915 opgeleverd, welke op 23 mei 1915 werd ingezegend. In 1922 brachten Gerardus Schreurs en W. Deumens schilderingen aan in de koepel en op de muren van de kapel. In 1939 werd het gebouw, vanwege haar 25-jarige bestaan, voorzien van een steen in de frontgevel boven de ingang met de gouden inscriptie "Psychiatrische inrichting St Bavo 1914–1939".
Sint Bavo is sinds 2005 niet meer in gebruik. De paviljoens rondom zijn afgebroken, de Engelse Tuin met de betonnen waterval en de cascade is ten prooi aan verval. Het hoofdgebouw met de kapel is weliswaar tot rijksmonument verheven, maar staat vanwege de leegstand anno 2015 onder zware druk van (groepen) inbrekers. Het lood van de glas-in-loodramen wordt gestript en alle pijpen van het orgel zijn gestolen.
Een deel van de paviljoens was in gebruik bij patiënten die hun hele leven verzorging nodig hebben; twee gebouwen waren ingericht als therapeutische gemeenschappen Jozef en Spiegelberg voor de behandeling van semi-ambulante cliënten. Een opnamekliniek verzorgde jarenlang de opvang van patiënten met een acute psychose uit vooral Rotterdam. Het complex is in 2018 gekocht door de Ontwikkelcombinatie Novaform-Trebbe, die al eerder het terrein rondom het gebouw had aangekocht. In 2020 is gestart met de ontwikkeling en bouw van het Landgoed in den Houte. Er worden circa 700 woningen gebouwd op het terrein van Sint Bavo. Tevens wordt het hoofdgebouw hersteld De Dierenhoeve (Noordwijkerhout)
Onze dieren zijn gewend aan mensen, maar bedenk wel: Dieren zijn levende wezens en kunnen altijd een onverwachte beweging maken, schrikken of een vinger verwarren met een worteltje.
Zorg- en kinderboerderij de Dierenhoeve heeft een grote diversiteit aan dieren. Zo zijn er geiten, schapen, kippen van Oudhollandse rassen, schattige knuffelkonijnen en -cavia’s, diverse soorten pluimvee en volièrevogels, mini varkens, alpaca's, pony’s en zelfs verschillende soorten reptielen. Veel dierverblijven zijn toegankelijk voor bezoekers. Kinderen kunnen zo in contact komen met de dieren en leren over hun gedrag, maar voor volwassen blijft dit natuurlijk ook altijd een leuke ervaring. Het is belangrijk dat de dieren zich prettig en veilig voelen. Zij mogen niet opgetild of opgejaagd worden, aaien kan uiteraard wel. Leest u alstublieft de aanwijzingen bij het verblijf en begeleidt kinderen bij de omgang met de dieren. De dieren mogen gevoerd worden met het voer uit onze speciale automaten, geen eigen meegenomen voer!


No comments:

Post a Comment