Monday, April 2, 2018

Sommige elementen van bepaalde tradities en culturen zijn beter dan andereOmdat iets een traditie is. In de zin van dat het lange tijd wordt gedaan. Dat je voorouders het ook deden in het verleden. Betekent het dan dat het wel goed moet zijn? Is dat een valide argument?

 وَ اِذَا قِیۡلَ لَہُمُ اتَّبِعُوۡا مَاۤ اَنۡزَلَ اللّٰہُ قَالُوۡا بَلۡ نَتَّبِعُ مَاۤ اَلۡفَیۡنَا عَلَیۡہِ اٰبَآءَنَا ؕ اَوَ لَوۡ کَانَ اٰبَآؤُہُمۡ لَا یَعۡقِلُوۡنَ شَیۡئًا وَّ لَا یَہۡتَدُوۡنَ 

'En als er tot hen wordt gezegd: "Volg wat Allah heeft geopenbaard", dan zeggen zij: "Nee, wij volgen hetgeen wat wij bij onze voorvaderen gevonden hebben." Ondanks dat hun voorvaderen niets begrepen en niet werden geleid (naar het rechte pad)' (Koran 2:170).

Tegen de stroom ingaan is nou eenmaal moeilijker dan met de stroom meegaan. Want activisme vereist energie en activiteit terwijl passivisme niets doen vereist. 

Mensen zijn van nature heel erg gehecht aan tradities en cultuur waarmee ze opgegroeid zijn en die ze geërfd hebben van hun voorouders. Daarom worden ze boos als andere mensen daar kritiek op hebben of kanttekeningen bij plaatsen. Dat is begrijpelijk. Maar het is irrationeel om gelijk emotioneel of agressief te worden. Men dient naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen.