Tuesday, June 27, 2017

Moslims moeten niet alleen de media de schuld geven van onze beeldvorming!


Wat wij moslims ons moeten realiseren is dat de media hoe dan ook over ons en de islam praten en meestal is dat niet al te positief. Dus stel stel er wordt een programma gemaakt zoals Tijs en de Ramadan en dan zoeken ze natuurlijk moslims om mee te praten of een inkijkje te nemen in hun leven, hoe ze Ramadan beleven en wat hun visie is op bepaalde actuele of urgente issues in de samenleving, wereld of in de bronnen van de religie. 

Nu kun je ervoor kiezen om wel of niet mee te doen, ten eerste wordt niet iedereen gevraagd, zoals ze zelf zeiden, ze gaan met prominente en minder prominente moslims praten, dus ze moeten je wel beetje kennen van verleden in de media geweest te zijn of iets dergelijks om bij jou te komen. Ze kunnen moeilijk alleen maar random anonieme mensen op straat in Schilderwijk interviewen of bij zomaar bij een familie in hun huis binnen stappen. Nu zijn er bepaalde moslims die zeggen dat er geknipt zal worden en dat ze daarom niet mee deden. 

Maar natuurlijk wordt er geknipt in een programma waarvan de uitzending uiteindelijk maar half uurtje zal innemen en de opname uren in beslag genomen heeft, alleen al met mij spraken ze bijvoorbeeld meer dan 1,5 uur, het is toch geen Zomergasten dat je kan verwachten dat ze alles ongecensureerd en zonder te knippen zullen uitzenden. Dus als je dit weet dan moet je gewoon je antwoorden zorgvuldig kiezen zodat ondanks hun knip- en plakwerk alsnog de kern van de boodschap overeind zal blijven en daarbij is wijsheid, kennis en ervaring vereist, je moet niet alleen kennis van je religie en bronnen van revelatie hebben, maar ook goed kunnen communiceren, kennis van de hedendaagse realiteit en geschiedenis en de psychologie van de bevolking hebben. 

Ook moet je rekening houden met verschillende soorten publiek, moslims en niet-moslims, PVV'ers en extreem-rechtse haters van islam en moslims, niet-moslims die neutraal tegenover ons staan en zij die zelfs bereid zijn om te bekeren of al bekeerd zijn. Dus je kan niet veralgemeniseren en iedereen over 1 kam scheren zonder rekening te houden met allerlei factoren en actoren. 

Maar aan de andere kant, je kan jezelf ook de vraag stellen, stel ze hebben 30 minuten de tijd per uitzending en als de goede moslims met kennis niet hun zegje doen, ook al zouden ze gaan knippen en natuurlijk doen ze dat bij iedereen, wie komt dan aan het woord? Dan gaan ze zomaar mensen van de straat interviewen of een 'afvallige' of een of andere random familie, die namens islam en moslims zullen spreken, het programma wordt toch hoe dan ook gemaakt, dus ja.