Wednesday, November 2, 2016

Wat we kunnen leren als we stil staan bij de realiteit van nu 12 jaar na de moord op Theo van Gogh


Een #vitaledemocratie zou ook tegen kritiek moeten kunnen. Ook als men tegen de stroom ingaat of kritiek heeft op algemeen geaccepteerde opvattingen door de meerderheid.

Ik ben het eens met de opvatting dat de grenzen van vrijheid van meningsuiting daar moeten eindigen waar er opgeroepen wordt tot geweld tegen andersdenkenden.
Maar de vraag is, als men het strafrecht op iemand aanroept, is dat ook niet een vorm van geweld? Dus alleen maar omdat jij het niet eens bent met de mening van iemand anders, doe je aangifte tegen hem of je laat de staat hem bestraffen via het strafrecht en hem problemen opleveren, dat is ook een vorm van geweld, geweld hoeft niet altijd fysiek te zijn, men kan door niet fysieke middelen soms meer schade aan iemand berokkenen dan door fysieke middelen. Bovendien is het zo dat in dit geval ook andere actoren zoals extreem-rechtste groeperingen en personen worden gestimuleerd om ook fysiek geweld toe te passen, aangezien zij ook bedreigingen uiten aan het adres van moslims waar zij het niet mee eens zijn.