Friday, September 30, 2016

Antropoloog en islam onderzoeker Martijn de Koning te gast in het hart van de BollenstreekVanavond was antropoloog Martijn de Koning uitgenodigd in het hart van de Bollenstreek, in Noordwijkerhout, waar ik ook sinds begin dit jaar woon, om een lezing te geven over islam en ontwikkeling rondom deze actuele religie in binnen- en buitenland.

De lezing was georganiseerd door GroenLinks maar met goedkeuring van andere lokale politiek partijen, zoals aangekondigd was in plaatselijke kranten.

Hij begon met een algemene, maar kort en bondige lezing of beter gezegd presentatie te geven over de voorgeschiedenis van islam en moslims in Nederland van afgelopen decennia en de actuele discussies met betrekking tot islam en moslims, met name het salafisme en andere onderwerpen die vaak ter sprake komen in politiek en media en de verschillende meningen daarover, zowel van de kant van moslims zelf als van de niet-moslim auchtone Nederlanders en politieke partijen die zulke opinies vertolken en vertegenwoordigen van links naar rechts in het politieke spectrum.

Nadat hij dat in een uur voltooid had begon de vraag en antwoord sessie. Er werden goede vragen gesteld vanuit het publiek, zowel van de meerderheid van de Nederlanders die niet moslim waren als ook van een paar moslims die in het publiek zaten en ook bewoners van dit dorp zijn. Conclusie was dat we allemaal in vrede en veiligheid hier moeten samenleven en dat we problemen in de samenleving gezamenlijk moeten oplossen. Ook werd er stil gestaan bij ontwikkelingen rondom islamitisch onderwijs, bouw van moskeeën en andere instituties en interactie daarvan met de Nederlandse overheid, samenleving en andere actoren. 

Beste manier om een tolerante en diverse samenleving te bereiken die bestaat uit meerdere religies en culturen is door met elkaar in dialoog te gaan en respect te hebben voor elkaar en elkaars opvattingen en vooral goed te blijven luisteren naar elkaar. Tevens moeten we de extremisten aan beide kanten met juiste argumenten weerleggen zodat ze niet de boventoon gaan voeren vooral op sociale media. We moeten allemaal hard werken om Nederland nog mooier te maken dan dat het is. De avond werd afgesloten met applaus vanuit het publiek en Martijn werd hartelijk bedankt en we namen afscheid van elkaar. 


A photo posted by Shabir (Maiwand) (@shabirmaiwand) on